Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Pieter Omtzigt: medische ethiek was moeilijkste onderwerp in verkiezingsprogramma

  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt: medische ethiek was moeilijkste onderwerp in verkiezingsprogramma

In het partijprogramma van Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, is de passage over medische ethiek kort. Het was één van de moeilijkste passages om te schrijven, vertelt Omtzigt in het verkiezingscafé van Dit is de Dag.

Omtzigt selecteerde eerst de mensen die op de kieslijst kwamen en ging met al die mensen samen het verkiezingsprogramma schrijven. Medische ethiek was daarbij moeilijk, vertelt hij: "Over bestaanszekerheid en goed bestuur wist iedereen die bij ons kwam wel wat we vinden. Ik had een basisdocument geschreven, daar stond het allemaal in, maar daarin stond niet zoveel over medische ethiek."

Uiteindelijk koos de partij voor een 'voorzichtige koers' stelt Omtzigt. Niet iedereen in zijn fractie hoeft het echter altijd met hem eens te zijn. "In de grondwet staat dat je in het parlement zonder last of ruggenspraak stemt. De vrijheid van geweten is voor mij heel erg belangrijk, dus ik denk dat wij vaker niet met de hele fractie met elkaar eens zullen zijn."

Hij vindt dat niet erg: "Ik vind dat juist goed! Kom op, het hele feit dat je tegen iedereen zegt ‘u moet zo denken’, dan zit daar weerstand bij mij."

Euthanasie bij dementerenden

Een voorbeeld van de voorzichtige koers van NSC is euthanasie bij wilsonbekwame mensen, zoals mensen met dementie. "Op dit moment hebben we een zeer zorgvuldige euthanasiepraktijk en daar moet draagvlak voor blijven", stelt hij.

Vanuit de artsen klinkt er echter kritiek op euthanasie bij wilsonbekwamen: "We krijgen signalen dat 69% van de artsen in bepaalde onderzoeken aangeven dat ze het eigenlijk niet willen doen", vertelt Omtzigt. Daarom moeten artsen en ethici nog eens goed bekijken hoe euthanasie bij deze groep moet gebeuren. Zij kunnen dit beter dan politici, denkt Omtzigt: "We zitten in Den Haag de hele dag te verordonneren hoe de rest van de samenleving zich moet gedragen. Hier zijn gewoon vakmensen voor."

Bekijk hieronder de hele uitzending:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé!

Verschillende lijsttrekkers brengen de komende tijd een bezoek aan het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé. Het mooie is dat jij daarbij kan zijn en zelf ook vragen kan stellen aan de politici.

Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties. Let op: aanmelden en geldige legitimatie is verplicht.

Donderdag 16 november – Rob Jetten (D66)

  • Thiemeloods: Leemptstraat 34, Nijmegen

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie